verschil voice-over stemacteur

Wat is een voice-over of stemacteur? 5 voorbeelden!

Hieronder geef ik je een aantal voorbeelden van alledaagse situaties en voorwerpen waarbij een voice-over of stemacteur aan te pas komt. Want zonder dat je het doorhebt word je dagelijks met deze professionals geconfronteerd! Wellicht is het verstandig om uit te leggen wat een voice-over of stemacteur is en wat het verschil is tussen die twee.

Verschil tussen voice-over en stemacteur

Een voice-over levert commentaar onder audiovisuele content, binnen applicaties en vanuit elektronische apparaten zonder een karakter of personage aan te nemen. Een stemacteur is wel een acteur en neemt integendeel tot de voice-over een bepaald personage, karakter of typetje aan. Een voice-over vertelt en verduidelijkt en een stemacteur acteert.


1. De verteller van je favoriete audioboek is een voice-over!

Wit icoon boek met gele achtergrond, voice-over definitie

Het inspreken van audioboeken is een vak apart. Er zijn voice-overs die naast het inspreken van commercials audioboeken inspreken, maar er zijn ook voice-overs die alléén audioboeken inspreken. Er is een aantal bedrijven in Nederland dat zich bezighoudt met de productie van luisterboeken die uiteindelijk op Storytel of andere websites en apps komen te staan. Audiobook Factory is één van de grotere bedrijven die dat doet.

Het inspreken van luisterboeken staat bekend als lastig stemmenwerk. Als je je bezighoudt met het maken van voice-overs voor commercials en online video’s, ben je binnen een paar uur klaar. Maar een audioboek inspreken kan soms wel meerdere weken in beslag nemen. Daarnaast moet je als voice-over een flink uithoudingsvermogen hebben en meerdere uren achter elkaar kunnen lezen, zónder de luisteraar te vervelen.

Je moet passie hebben voor het inspreken van luisterboeken, want naast de langdradigheid verdient het ook een stuk minder dan een voice-over inspreken van een radio- of televisiecommercial.


2. Voice-overs reizen met je mee in het vliegtuig

Wit icoon landend vliegtuig met gele achtergrond, voice-over definitie

“Hartelijk dank voor het reizen met deze geweldige vliegtuigmaatschappij”. Nee, het is niet de steward die door de microfoon praat, maar een opname van een voice-over die deze zin vanuit zijn eigen studio heeft ingesproken. Niet alleen in het vliegtuigen hoor je professionele voice-overs, maar wat dacht je van de treinen van Blauwnet of de bussen van Qbuzz? Een bekendere voice-over die enkele jaren terug in de media kwam is Tuffie Vos, de stem die je hoort op Nederlandse stations bij vertragingen. Daarnaast is zij voice-over van heel veel andere merken! Maar dat heb je als leek natuurlijk helemaal niet door.


3. Typetjes in cartoons

Wit icoon kok met gele achtergrond, voice-over definitie

Als je inspreekt voor een tekenfilm, dan moet je weten waar je aan begint, want dit zijn vaak langdurige projecten waarbij je veel uren doorbrengt in een professionele geluidsstudio met anderen voor soms wel decennia lang. Dit is één van de lastigste wereldjes om in te komen. Ook als je al voice-over of stemacteur bent. Vaak zijn deze stemacteurs volledig gefocust op het inspreken van cartoons en tekenfilms. Zelf heb ik dramalessen gehad van een stemactrice genaamd Kiki Koster die personage Sem insprak van Totally Spies.

Wat ook opvallend is binnen de stemmenwereld van cartoons, is dat veel personages in verschillende tekenfilms door dezelfde stemacteurs worden ingesproken. Jerry van Totally Spies wordt door dezelfde stemacteur ingesproken die meneer Krabs van SpongeBob SquarePants ingespreekt.


4. De stem van sportapps en fitnessapparaten

Wit icoon gewichtheffen met gele achtergrond, voice-over definitie

Maak je weleens gebruik van een app tijdens het sporten? Dan ben je vast wel bekend met een voice-over die je verteld hoe vaak je nog moet squaten of opdrukken. Ook apparaten in de sportschool bevatten stemmen die je tot het uiterste drijven en motiveren tijdens oefeningen. Zelf ben ik de voice-over van The FITTAR Smart Mirror: een interactieve spiegel waarmee je allerlei sportoefeningen kan doen.


5. Keuzemenu’s en voicemails worden ingesproken door een voice-over

Wit icoon ouderwetse telefoon met gele achtergrond, voice-over definitie

Als je begint als voice-over, zijn dit vaak de eerste opdrachten die je krijgt: het inspreken van telefoonsystemen en keuzemenu’s. Voicemails zijn relatief makkelijk om in te spreken en voor de klant goedkoop om te laten maken. Het nadeel is dan wel weer dan je minder verdient als voice-over. Ook heb je niet per se de duurste apparatuur nodig om voicemails in te spreken (wel een ruimte zonder galm), want dat kwaliteitsverschil hoor je niet aan de telefoon.

Het nadeel van het inspreken van voicemails is dat het lastig is om deze in te stellen bij de klant. Veel telecomproviders bieden geen platform waarmee je audiobestanden naar iemands voicemail kan uploaden.


Nu je een aardig beeld hebt gekregen van soorten inspreekwerk, ben je misschien wel benieuwd waarvoor ik wel niet allemaal heb ingesproken! Neem eens een kijkje op mijn demopagina.

Deel dit artikel