voice over gezocht

Voice-overs inspreken gaat verder dan alleen commercials

De meeste mensen associëren voice-overs en stemacteurs met radio- en televisiecommercials. Dat is niet gek, want voice-overs zijn van oorsprong omroepers en vroeger waren deze omroepers vrijwel alleen op radio en televisie horen. Tegenwoordig reikt het voice-overvak een stuk verder. Zo spreek ik jouw online video in, maar ook bedrijfsfilm, voicemail, telefoonsysteem, e-learning, animatievideo en online advertentie.

Dat is niet alles. Het bedrijf Vagus in Etten-Leur heeft mij één van de leukere klussen bezorgd. Ja, een stemacteur verkoopt en vertelt over het algemeen, maar dit is anders. Met mijn stem heb ik directe invloed op de mentale gesteldheid van de cliënten van Vagus. Onder de noemer MBHacks heb ik een reeks meditatiesessies en oefeningen mogen inspreken voor hun webapplicatie. En dat was geweldig!

Ik heb dankzij Vagus nieuwe manieren ontdekt om mijn stem te gebruiken. Rustig vertellen kon ik al wel, maar wat nou als een opdrachtgever van je vraagt de grens op te zoeken? Dit was in het begin zeker even wennen, want bij veel van mijn opdrachten komt soft- en hard sell kijken. Tijd om dat eens helemaal los te laten.

In het eerste gesprek met Kris Coelus, eigenaar van Vagus, werd gezegd dat het een voordeel zou zijn als ik affiniteit zou hebben met het onderwerp mindfulness. Daar hoefde ik niet over te bluffen. Als iemand wist dat meditatie écht werkt en dat het kan helpen orde te scheppen in je hoofd, dan was ik dat wel.

Waarom verschilt het inspreken van mindfulness-sessies zo van ‘normaal’ voice-overwerk?

Het inlevingsvermogen moet nog beter en groter zijn. Inlevingsvermogen is sowieso  belangrijk tijdens het stemacteren, maar bij de voice-overs voor Vagus mocht dat nog wel een tandje meer zijn. Ik ben op dat moment de coach die de luisteraar in een andere state-of-mind brengt en als het ware ‘hypnose’ toepast.

Tot nu toe heb ik de eerste module ingesproken. Deze gaat over omgaan met stress. Het inspreken van voice-overs is mijn werk, maar toch krijg ik het gevoel dat ik daadwerkelijk mensen help met mijn stem. Alle lof gaat natuurlijk Kris en zijn team. Die hebben de module opgesteld en het script geschreven. Maar het is leuk om te weten dat cliënten iets uit mijn voice-over kunnen halen en ik hen een vertrouwd geluid kan bieden.

voice over gezocht
Deel dit artikel