Studio

Als Nederlandse voice-over en stemacteur vind ik het een must om over een professionele thuisstudio te beschikken. Allereerst vind ik dat het eerlijkst naar de opdrachtgever, want die legt namelijk best wat geld neer voor een voice-over en verwacht kwaliteit. En ten tweede: ik kan onwijs comfortabel werken in deze opnameruimte. Ik zie het niet zitten om mijzelf in een oude kast op te sluiten (heb ik de eerste achttien jaar van mijn leven al gedaan) en daar commercials, met gebrek aan zuurstof, voor nationale radio en televisie in te spreken. De kwaliteit moet perfect zijn en constant en de opdrachtgever moet krijgen waar die voor betaalt. Even een korte disclaimer: een opname is bijna altijd van slechte kwaliteit als de voice-over of stemacteur niet goed is in zijn vak. Gelukkig durf ik best van mijzelf te zeggen dat ik een goede voice-over ben, hoor maar.

Professionele voice-over studio

Geluiddicht & Goede akoestiek

Het prettige aan deze studio is dat ik alle ruimte heb om mijn voice-overwerk te kunnen doen. Zowel staand, als zittend. Bij voorkeur neem ik een staande houding aan. Dit komt actiever over en hoor je direct terug in de opname. Tijdens het nabewerken pak ik mijn kruk erbij en kan ik mijn benen en rug wat rust geven na het inspreken van een e-learning, uitlegvideo, commercial, IVR of bedrijfsfilm.

Daarnaast is de studio volledig geluiddicht en worden de opnames niet onderbroken door klussende buren, buitenspelende kinderen of een blaffende hond. Maar geluiden die vanaf buiten komen, zijn niet de enige stoorzenders die je beter kan vermijden tijdens het inspreken van een script. Ook de akoestische behandeling aan de binnenkant van de studio is van cruciaal belang bij het opnemen van voice-overs. De studio moet aan de binnenkant ‘droog’ klinken. Dat wil zeggen: geen galm en andere reflecties. Die kan je achteraf niet of nauwelijks wegfilteren. Voorkomen is – vooral tijdens geluidsopnames – beter dan genezen.

Gebruik van gerenommeerde software

Misschien denk je wel: waar zijn al die mengpanelen, equalizers en compressors in die zogenaamd professionele studio van jou gebleven? Ik beschik over al deze tools in de vorm van software! Vroeger was het bouwen van een studio een stuk duurder. Ieder effect dat je gebruikte in een opname, kwam vanuit een fysiek apparaat. Tegenwoordig kan je deze via allerlei pakketten importeren in je opnamesoftware. De interface van deze apparaten ziet er nog altijd hetzelfde uit, maar de prijs voor deze plug-ins ligt een stuk lager en het werkt nou eenmaal veel praktischer.

Ik maak vooral gebruik van plug-ins van Waves. Ik zal eerlijk zeggen dat dit geen goedkope software is, maar wel 100% de moeite waard om als voice-over en stemacteur in huis te hebben. Maar bij de aanschaf van deze plug-ins, ben je er nog lang niet. Je moet weten hoe je ermee omgaat. Als kok kan je mooie Diamant Sabatier messen hebben, maar als je nog niet eens weet hoe je een tosti onder de gril legt, kom je niet ver en gaat het je niet lukken een Michelin-waardig gerecht in elkaar te draaien. Voor audiosoftware is dat geen ander verhaal. Ik heb vele uren in mijn studio geoefend om diverse plug-ins vakkundig te kunnen gebruik, maar nog vele jaren zullen er functies zijn die ik nog niet ken. Dat is een kwestie van decennialang trainen en blijven leren.

Microfoon die past bij mijn stem

Een goede microfoon is niet onbelangrijk als professionele voice-over, maar ook niet het aller, allerbelangrijkste. Op nummer één staat in mijn ogen de akoestiek; die bepaalt voor een groot deel de kwaliteit. Ik koos uiteraard voor goede akoestiek, én een goede microfoon.

Ik beschik over de RØDE NT1-Kit. Waarom heb ik gekozen voor deze microfoon en niet voor bijvoorbeeld de Neumann U87? Omdat de RØDE microfoon past bij mijn stem. Je moet niet een microfoon van een bepaald merk kiezen omdat iedereen die heeft, want niet iedere microfoon past bij iedere voice-over of stemacteur. Het gaat erom met welke microfoon je stem het beste klinkt. Ook zegt de prijs niet alles over de geluidskwaliteit van de microfoon. De RØDE die ik gebruik is niet duur vergeleken met de microfoons van Neumann, maar de kwaliteitsverschillen zijn geregeld nauwelijks hoorbaar.

Meeluisteren tijdens opnames

Ik bied de mogelijkheid om ‘mee te luisteren’ tijdens opnames. De microfoon van de meeluisterende partij wordt op het moment van opname wel even gedempt. Persoonlijk vind ik het storend om tijdens een lopend telefoongesprek een tekst in te spreken, want het vermindert mijn concentratie. Als ik bezig ben met het inspreken van jouw commercial, kan jij even achterover zitten en dan nodig ik je binnen enkele minuten weer uit om de opname te bespreken voor eventuele regieaanwijzingen. Zo kan ik de kwaliteit garanderen en zijn we allebei tevreden.

Voice-over boeken?

Wil jij graag een Nederlandse mannelijke voice-over of stemacteur boeken die jouw commercial, animatievideo, e-learning, voicemail of bedrijfsfilm laat uitblinken en karakter geeft? Ik help je graag. Neem contact op via het onderstaande formulier. Als je liever eerst met mij wilt bespreken hoe en wat, bel of WhatsApp dan naar 085-0602700 of stel je vraag hieronder.