voicemail laten inspreken

Professionele voicemail laten inspreken

Je zoekt op Google “professionele voicemail laten inspreken”, en je denkt: zoveel keus! Waar moet ik uit kiezen en hoe haal ik nou het beste uit mijn voicemail of telefoonmenu? In dit artikel zet ik voor jou een aantal feiten op een rij als jij je voicemail professioneel wilt laten inspreken en hoe jij het direct goed kan doen!

Waarom voicemail laten inspreken door een professional?

Ik kan hier heel kort over zijn: je loopt minder klanten mis. Stel, jij wilt graag een auto kopen en je hebt al een autodealer op het oog. Je belt de dealer, maar deze neemt niet op. Je krijgt een voicemail te horen: Hallo met John, van Auto John, ben d’r even niet. Bel later terug. Voel jij je dan gemotiveerd om terug te bellen, of kijk je dan liever even verder? Precies, verder kijken. Je moet de mensen écht overhalen om nog een keer terug te bellen, een bericht achter te laten of op een andere manier contact met je op te nemen.

Een voicemail vergelijk ik altijd met een visitekaartje of een website. Het representeert je bedrijfscultuur en definieert zelfs je hele manier van werken. Het is de eerste indruk die iemand schept van jouw bedrijf. En een eerste indruk kan je maar één keer maken. Het is ook belangrijk om je voicemail een eigen draai te geven met de tone-of-voice van je bedrijf. Straal klasse uit als jij  dure, kwalitatieve koffie verkoopt en laat je niet kennen door een half gebakken telefoonmenu.

Telefoonmenu of gewoon een welkomstboodschap?

Dit hangt af van het bedrijf en het voornaamste doel van het telefoonnummer dat je gebruikt. Stel, je maakt gebruik van een klantenservice waarbij een aantal dames en heren aan bureaus zit met headsets op om vragen van klanten te beantwoorden. Dan is een telefoonmenu veel geschikter dan dat je bellers  automatisch met willekeurige medewerkers gaat doorverbinden en er over de aard van een vraag niets bekend is.

Een telefoonmenu moet er juist voor zorgen dat de service efficiënter en sneller wordt uitgevoerd. Je moet geen telefoonmenu gebruiken omdat het ‘gewoon kan’. Wil je klanten snel helpen door hen alvast te laten aangeven welk type vraag ze hebben? Dan raad ik zeker een telefoonmenu aan. Met een goede indeling van het menu kan je de beller op deze manier prima van dienst zijn.

Wil je graag verkopen en is je telefoonlijn voornamelijk bedoelt voor sales? Zorg er dan voor dat een beller direct met een medewerker wordt doorverbonden zonder dat de klant eerst allerlei keuzes moet maken via een telefoonmenu. Echter, je kan wel beginnen met een welkomstboodschap, zoals: Welkom bij Autobedrijf John. Hartelijk dank voor het bellen. U wordt zo doorverbonden met één van onze medewerkers. Een moment geduld, alstublieft.

Voicemail met muziek? Niet doen!

Meer geluiden dan alleen een stem in je voicemail is als vloeken in de kerk. Muziek maakt je welkomstboodschap, IVR of voicemail rommelig en onverstaanbaar. Een telefoonverbinding is bedoeld voor spraak en het klinkt het meest optimaal bij spraak. Muziek via een telefoonverbinding klinkt nou eenmaal niet al te best en bepaalde klanken komen niet eens over via een dergelijke verbinding. De audiokwaliteit van telefoonverbindingen is de laatste jaren wel erg omhoog gedaan, maar dat is zeker geen reden om muziek te gaan gebruiken en er proberen Home Cinema doorheen te drukken.

Daarbij is het niet onbelangrijk om rekening te houden met klanten die bellen vanaf een plek met slechter bereik, zoals de trein. Houd het geluid daarom zo helder mogelijk zodat het voor iedereen mogelijk is je voicemail te begrijpen, ook in rumoerige ruimtes. 

Een kort script? Goed bezig!

Misschien heb je al nagedacht over het script van je welkomstboodschap, voicemail of IVR en ben je zelfs al begonnen met schrijven. Mijn advies is: als je een script schrijft, houd het kort. Bellers worden ongeduldig bij lange verhalen en onnodige informatie. Vertel alleen wat noodzakelijk is. Wie ben je? Wat is het doel van de voicemail (staat de persoon in de wacht, telefoonmenu, niet aanwezig, etcetera)? En als laatste stap: wat kan de beller doen om je te bereiken? Tot welke actie wil je de beller aanzetten?

Het heeft geen zin om een pleidooi te houden over hoe geweldig je bedrijf is. De professionaliteit van je onderneming kan je ook in een paar woorden laten doorschemeren.

Ik geef toe dat een goed script schrijven niet makkelijk is. Graag help ik je op weg met een aantal voorbeeldteksten voor jouw IVR of welkomstboodschap. Deze mag je uiteraard vrij en kosteloos gebruiken en aanpassen.

Een professionele voicemail laten inspreken, wat kost dat?

Niet gek dat je ook even naar de financiële kant wilt kijken van dit hele verhaal. Een professionele voice-over die een voicemail inspreekt in een high-end studio, dat móet wel wat kosten toch? Nee hoor, bij mij kan je al je welkomstboodschap of IVR laten inspreken voor een paar tientjes! En ik garandeer je ook nog eens de hoogste kwaliteit.

Wat krijg je als je mij als voice-over boekt voor jouw voicemail of telefoonmenu? Een ervaren mannelijke stem met een betrouwbare en warme klank. Ik heb al tientallen voicemails ingesproken voor bedrijven uit bijna elke branche. Ook kan ik je advies geven over het script en een tweede versie van je voicemail opnemen. Wil je weten hoe ik klink? Luister hier!

Je wilt je voicemail tóch zelf inspreken. Hier wat tips!

Je bent eigenwijs en denkt: ik kan dit zelf ook! Geen probleem, maar geef mij de kans je een beetje te helpen met het nemen van de juiste stappen.

Tip 1: kies een ruimte zonder galm

Eerder had ik het al eens over verstaanbaarheid. Dit is onwijs belangrijk! De ruimte waarin je je boodschap opneemt speelt daarbij een zeer grote rol. Wij, voice-overs en stemacteurs, spreken teksten in in ‘droge ruimtes’. Als je opnames maakt voor een voice-over, dus ook voicemails, dan mag de ruimte waarin je opneemt geen galmende akoestiek hebben. Dit hoor je namelijk terug in de opname. Zorg dus dat je je voicemail niet in de badkamer of keuken gaat opnemen. Door tegels weerkaatst het geluid als een malle door de ruimte.

Een goede plek om je welkomstboodschap op te nemen is bijvoorbeeld een inloopkast met vloerbedekking. Je kleding absorbeert geluidsgolven en voorkomt galm. Daardoor krijg je het droge geluid dat je wilt hebben. Maar niet iedereen heeft een inloopkast. Een tweede optie is in je bed, onder de dekens. De dekens nemen ook galm weg en maken het geluid droog. Het zit wat minder comfortabel, maar geloof mij, het is het waard!

Tip 2: zoek de rust op

Werk je op een kantoor en krijg je de opdracht van je collega om de bedrijfsvoicemail in te spreken? Ga dan even weg van je vergaderende collega’s en zoek een rustige ruimte op. Ook achtergrondgeluiden veroorzaken ruis en is dus storend voor de beller.

Tip 3: spreek in met een lach

Probeer maar eens met een boos gezicht heel vrolijk een verhaal te vertellen. Spoiler alert: dat gaat niet! Wist je dat je gezichtsuitdrukkingen hoorbaar zijn in een opname? Iedere goede voice-over of stemacteur weet dit. Als je een voice-over iets ziet inspreken ziet dat er vaak wel een beetje grappig uit, maar mimiek is essentieel. Gebruik je handen, en voer een prachtige act op. Voel die emotie! Maar overdrijf niet.

Het is de bedoeling dat je een glimlach door de opname heen hoort. Dit is ook het stukje stemacteren dat erbij komt kijken. Een manier die hierbij helpt om jezelf overtuigend te laten klinken tijdens het inspreken van een voicemail, is door te doen alsof je tegen een klant praat. Ik ga er vanuit dat je enthousiast reageert als er een potentiële klant belt of als deze je bedrijf binnenstapt. Praat tegen die klant tijdens het inspreken van een telefoonsysteem. Wil je nog meer weten over het inspreken van een overtuigende voicemail? Lees dan dit artikel en bekijk de video!

Tip 4: je bent geen robot!

Kan je het je nog voor de geest halen? Een jaar of tien geleden belde je naar dat ene nummer om je beltegoed te controleren. En daar was ze dan, de dame op dat bandje: U hebt nog 4,83 euro beltegoed. U kunt opwaarderen via… Je snapt het idee. Heb je ooit iemand zo monotoon horen praten?

Dit type voicemail is niet meer van deze tijd. Je mag best wat meer van jezelf of je bedrijf laten zien. Wees jezelf en wees geen robot.

voicemail laten inspreken

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen met dit handige artikel! Wil jij graag je voicemail laten inspreken door een professionele voice-over? Beluister mijn demo’s of bestel direct!

Deel dit artikel