hoe word je voice-over

Hoe word je voice-over?

Voice-over worden, hoe doe je dat? Ik maak er geen geheim van dat dat niet makkelijk is. Misschien ben je op het idee gekomen om voice-over te worden omdat je regelmatig hoort dat je een mooie stem hebt of ben je op een andere manier in aanraking gekomen met het vak.

Hoe groot de uitdaging is om voice-over of stemacteur te worden, ligt eraan hoeveel ervaring je hebt met het bewust gebruiken van je stem. Acteurs, toneelspelers, zangers en sprekers weten al hoe het is om je stem professioneel in te zetten. Maar als je helemaal geen ervaring hebt, dan zal je meer moeten oefenen. In dit artikel geef ik je een aantal handige tips waarmee jij de eerste stappen zet als beginnend voice-over of stemacteur!


1. Neem jezelf op en wen aan je stem

Wit icoon van microfoon op een gele achtergrond

Ken je dat moment dat je jezelf terughoort op een video en dat je denkt: “Hé, dat klinkt apart!”. Dat heeft iedereen. Zelf ben je er je helemaal niet van bewust hoe je stem klinkt doordat je je stem anders hoort dan de mensen om je heen. Dit komt doordat je je stem niet hoort via je oren, maar vooral via je botten. Je stem klinkt daardoor ook lager voor jezelf dan voor anderen. Jezelf opnemen kan ook helpen bij een omschrijving creëren van je stem en hoe je deze op de markt wilt zetten. Wat maakt je stem uniek? Klinkt je stem ruw en diep, of is deze juist zacht en hoog?


2. Luister naar andere stemacteurs

Wit icoon van radio op een gele achtergrond

Er is niet één gouden tip om het te maken in het voice-over vak, maar een tip die wel goed helpt om beter te worden is door te luisteren naar andere voice-overs. Zet de radio eens wat vaker aan tijdens een reclameblok in de auto of zap naar een commerciële televisiezender met veel commercials ‘s avonds op de bank. Probeer eens geconcentreerd te luisteren naar stemmen in reclames en op te pikken hoe intonatie wordt ingezet om de aandacht vast te houden. Op de website RadioCloud staan oude, maar ook de allernieuwste radiocommercials. Ga ze allemaal eens af en schrijf op wat je precies hoort.


3. Leer acteren!

Wit icoon van boeken op een gele achtergrond

De kunst tijdens het inspreken van een tekst, is om te zorgen dat het niet voorgelezen klinkt. In feite lees je een script voor, maar het moet klinken alsof je het spontaan uit je duim zuigt. Naast dat het echt moet klinken, moet je ook nog eens leren om te gaan met verschillende stemstijlen. Niet iedere klant wil een zakelijke stemstijl. Denk aan een commercial voor een pretpark: die moet vrolijk klinken! Ook hier is het weer belangrijk om jezelf op te nemen en te vragen aan andere mensen om je heen wat ze ervan vinden, hoe spannend dat ook is. Als voice-over ben je gewoon een acteur zonder gezicht, dus leer acteren.

Wil je graag stemacteerlessen volgen? Via stemacteren.nl weet je zeker dat je goed zit. Ook ervaren voice-overs volgen daar nog zo nu en dan lessen om beter te kunnen worden.


4. Stop met roken

Wit icoon verboden te roken op een gele achtergrond

Inspreken is iets dat je je hele leven kan doen, mits je goed omgaat met je stem. Als je stem nú goed klinkt, kan dat flink verpest worden doordat je rookt. Naar ieder type stem is vraag, ook naar een rokersstem. Maar als je je mooie geluid dat je nu hebt wilt behouden, dan is stoppen met roken zeker aan te raden. Daarnaast kan je je stem zelfs kwijtraken en keelkanker krijgen na een aantal jaren goed doorpaffen. Naar zo’n geluid is geen vraag.


5. Zorg dat je voorbereid de markt op gaat

Wit icoon van bril op een gele achtergrond

Een eerste indruk maak je maar één keer. Dat geldt bij stemmenbureaus, marketeers, productiebedrijven en eigenlijk ieder ander bedrijf of persoon die je maar kan bedenken. Als je je aanmeldt als stem bij een stemmenbureau en je doet maar gewoon wat tijdens het inspreken, dan vergooi je de kans om een mooi entree te maken binnen reclamewereld. Óf je wordt afgewezen als je je wilt aanmelden voor een stemmenbestand, óf je zet jezelf bekend als die persoon die er niets van bakt en slecht werk levert.

Voice-over worden is niet makkelijk, maar een góede voice-over worden is hard werken en nog pittiger. Bereid je erop voor je avonden en weekenden vrij te houden en te gebruiken om te oefenen en reclames na te spelen. Daarnaast moet je je gaan verdiepen in verschillende HD opnamesoftware en apparatuur. Een opname afleveren is meer dan op record drukken, inspreken en het bestand opslaan. Het moet ook nauwkeurig worden nabewerkt en soms zelfs volledig gebruiksklaar worden gemaakt.


Ik hoop dat ik je met deze tips niet heb ontmoedigd om voice-over te worden, maar je juist een eerlijk beeld heb kunnen geven over hoe en wat. Je hoeft niet per se een mooie stem te hebben, maar het gaat erom dat je weet hoe je ermee omgaat. Dus geef niet op en blijf hard werken!

Wil je graag weten hoe ik als voice-over te werk ga? Neem dan een kijkje bij FAQ.

Deel dit artikel