hoe spreek je een voice-over in

Hoe spreek je een voice-over in?

Een goede voice-over inspreken, hoe doe je dat eigenlijk? Met dit artikel wil ik je graag een stukje op weg helpen en laten zien wat er allemaal komt kijken bij het inspreken van een voice-over.

Inspreken is een vak

Allereerst, het inspreken van voice-overs is een vak. Je wordt niet zomaar even voice-over. Het is een kwestie van jaren oefenen om goed te worden. Daarnaast is het ook belangrijk als je de technische kant van het vak kent en weet hoe je je opname ‘in de olie’ zet. Ik zal dan ook eerlijk zeggen dat dit artikel slechts het tipje van de sluier is en het je een indruk kan geven van het werk van een voice-over of stemacteur.

Vind een ruimte zonder galm

Laten we de beginnen met de ruimte. Waar kan je beter niet een voice-over inspreken en waar wel? Het is de bedoeling dat je opneemt in een zo ‘droog’ mogelijke ruimte. Niet droog als in, niet vochtig (dat ook liever niet), maar droog als in droog geluid. Ruimtes waarin geen galm en echo’s hoorbaar zijn als je praat, hebben een droge akoestiek. 

Ga dus niet in de badkamer of keuken staan, want daar zijn tegels te vinden en dat is vragen om hoorbare galm in je voice-overopname. Een goede manier om te testen of een ruimte galmt, is door je handen recht naast je oren te houden tegen je hoofd. Zo komt het geluid van je stem niet direct in je oren, en kan je beter de galm in een ruimte waarnemen.

Als je beschikt over een inloopkast dan is dat een groot voordeel, mits het een ruimte met vloerbedekking en veel kleding is natuurlijk. Niet iedereen heeft een inloopkast. Een alternatief waar je ook prima kan opnemen, is je bed! Gooi een dik deken over je heen en zorg dat vooral de ruimte achter je is afgedekt. Geluidsgolven kaatsen namelijk tegen de muur voor je en weer tegen de muur achter je en belanden zo in het gevoelige gedeelte van je microfoon.

Vermijd geluiden van buitenaf

Wat ook niet onbelangrijk is tijdens het opnemen van een voice-over, is dat de opname niet verstoord wordt door geluiden van buitenaf. Een microfoon vangt namelijk veel op! Toen ik nog geen professionele studio in mijn woning had staan, kon ik mijn buren weleens beter verstaan via de live monitor van mijn microfoon, dan zonder koptelefoon. Kortom: voice-overs opnemen in een galmende ruimte met geluiden van buiten af is een no-go.

Nu komt het belangrijkste gedeelte: het inspreken van het script. Hoewel een voice-over vooral aankondigt en een stemacteur eerder acteert, neem je in beide gevallen een bepaalde rol aan. Ik ben zelf van mening dat je als voice-over ook wel enigszins acteert. Niet iedereen zal het met mij eens zijn. Maar als jij als voice-over voor een reclamespot heel enthousiast moet overkomen en tegelijkertijd commercieel, dan speel je dat. Je bent misschien in een rot bui, dus je voelt je niet echt enthousiast, maar die rol aannemen is dat stukje acteren.

Voice-over inspreken? Gebruik je gezicht!

Hoe verplaats je je dan in die rol? Gebruik gezichtsuitdrukkingen! Een stemacteur is nooit in beeld, maar dat betekent niet dat die gewoon ongeïnteresseerd een tekst kan opnemen omdat niemand hem ziet. Als jij de opdracht krijgt een boodschap enthousiast over te brengen, dan moet je daadwerkelijk je breedste glimlach opzetten tijdens het inspreken. Je mimiek hoor je terug in de opname. Verplaats je in die rol.

hoe voice-over inspreken
Hieronder heb ik een korte video voor je gemaakt over het opnemen van een goede voice-over. Wil je meer weten over het inspreken van voice-overs? Bekijk hem nu!

Deel dit artikel