hoe stemacteur worden

5 redenen om voice-over of stemacteur te worden

Als Nederlandse voice-over en stemacteur weet ik genoeg redenen te verzinnen om geen voice-over te worden. Zo is er veel concurrentie onder stemacteurs, is werk krijgen en zelfpromotie een grote uitdaging en zijn er altijd opdrachtgevers die proberen af te dingen of facturen te laat betalen. Maar misschien wordt het tijd dat we onszelf uit die negatieve spiraal trekken, want er zijn zat voordelen aan het vak van een voice-over of stemacteur.

Je hoort jezelf terug op radio en televisie

Dit vind ik het allerleukste aan het vak. Zelf droomde ik als kind al van het inspreken van radio- en televisiespots. Ik vond (en vind) de stem in een reclame altijd zo mysterieus: iedereen hoort je stem, maar niemand kent je. Vele jaren later ben ik zelf geregeld op radio en televisie te horen. Als ik mijzelf dan voorbij hoor komen, dan heb ik écht het gevoel dat mijn droom is uitgekomen. En het maakt niet uit hoelang je in het vak zit, het blijft leuk om jezelf terug te horen.

Je doet (ongevraagd) veel nieuwe kennis op

Iedere opdrachtgever en elk script is anders. De onderwerpen die ik als voice-over en stemacteur voorbij zie komen in scripts zijn erg divers. Sommige onderwerpen spreken je meer aan dan andere, maar uit iedere tekst haal je wel nieuwe kennis.

Eén van mijn eerste opdrachten was voor het bedrijf Nooit meer zwam. De tekst die ik moest inspreken ging over het het verwijderen van zwam en andere schimmels uit kruipruimten. Ondanks dat ik tot op heden zelf nog geen last heb gehad van schimmels in mijn eigen kruipruimte, boeide de tekst mij wel. Ik kan je namelijk precies vertellen hoe je zwam verwijderd onder vloeren. Als je houdt van willekeurige kennis vergaren, dan is dit zeker een beroep voor jou. En wellicht gebruik je die kennis weleens!

Je kan als voice-over en stemacteur een leuke boterham met het werk verdienen

Graag benadruk ik het woord kan. Net als dat je als sporter een leuke boterham kan verdienen met wedstrijden. Begrijp je waar ik op doel? Als je echt alles tot in de puntjes goed voor elkaar hebt, dan kan je aan het voice-overwerk een leuk zakcentje overhouden. Dat betekent wel dat je bijna elke dag opdrachten moet hebben en je daar ook een redelijke prijs voor vraagt.

Een voice-overopname is een hoogwaardig product; men legt er veel geld voor neer. Een voorwaarde is wel dat je heel goed moet zijn om er volledig van rond te kunnen komen.

Je bepaalt bijna altijd je eigen werktijden

Als stemacteur ben je zeer flexibel. Jij bepaalt wanneer je werkt en hoe laat je opstaat. Je verliest in zekere zin wel je flexibiliteit als je net als ik standaard binnen 24 uur levert. Ik vind het juist fijn om ritme te hebben en een duidelijke deadline voor mijzelf af te spreken. Dat is voor iedere stemacteur anders.

Je zit in ieder geval nooit vast aan kantooruren. Als je in de avond nog even wilt werken, dan ga je lekker werken. Als je in de middag een wandeling van drie uur wilt maken, dan ga je lekker wandelen. In sommige gevallen verwachten studio’s echter wel dat je op bepaalde tijden aan het werk gaat. Zoals tijdens inbelsessies, waarin de klant live kan meeluisteren tijdens het inspreken door middel van een speciale verbinding.

Het is leuk om onderdeel te zijn van een groter project

Als voice-over sta je er alleen voor omdat je verantwoordelijk bent voor je eigen succes, maar aan de andere kant ben je ook weer onderdeel van een groter geheel. Ik verheug mij altijd op het eindresultaat van het product waarin mijn stem te horen is. Soms is het eindresultaat niet al te best omdat de video zelf bijvoorbeeld zwaar onder maat is, ongeacht de hoeveelheid tijd die je in de voice-over gestoken hebt. Maar soms komt een opname wél helemaal tot zijn recht, en denk je: ja, dit is mooi geworden en past perfect in mijn portfolio. Juist omdat iedereen binnen het project (en mensen binnen het project die je nog nooit gesproken hebt) zo zijn best heeft gedaan.

voice-over
Deel dit artikel