waarom geen voice over worden

5 redenen om geen voice-over of stemacteur te worden

Je wilt dus voice-over of stemacteur worden? Het is een prachtig vak, maar het heeft ook zeker nadelen. Mensen die voice-over willen worden en geen idee hebben wat hen te wachten staat, vergelijk ik met dertigers die een horecazaak willen beginnen in Zuid-Frankrijk en zich voorstellen dat ze alleen maar een beetje gezellig biertjes staan te tappen. En als de stap eenmaal gemaakt is, valt het allemaal vies tegen en is het hard werken.

Ik heb mij eerst meerdere jaren voorbereid (en ik heb veel geoefend) voordat ik de professionele markt op ging. In die jaren heb ik geleerd dat het vak van een voice-over of stemacteur meer is dan alleen inspreken. Ik geef je hier een aantal redenen waarom je beter geen voice-over kan worden.

Het is een eenzaam vak

Ja, echt waar. Je neemt iets op, honderdduizenden mensen horen je, maar op het moment dat je de tekst daadwerkelijk inspreekt, ziet of hoort niemand je. Enkele decennia geleden was bij vrijwel iedere opname een regisseur, audiotechnicus en vaak ook de klant aanwezig. Jij stond klaar om je kunstje te doen, er werd achteraf overlegd en je kon weer naar huis.

Tegenwoordig voer je de meeste opdrachten die je als voice-over binnenkrijgt thuis uit. Als er regie plaatsvindt dan gaat dit per telefoon, maar ook dat is niet altijd het geval. In veel gevallen regisseer je jezelf. Dit is een kwestie van leren, want jezelf regisseren is als groentje niet gemakkelijk. Je moet je op dat moment echt even in de schoenen van de regisseur plaatsen en kritisch naar jezelf durven kijken.

Een thuisstudio is niet goedkoop

Beschikken over de juiste apparatuur is relatief eenvoudig en goedkoop als je vergelijkt hoeveel het vroeger kostte om een studio te bouwen. Maar toch zal ik niet zeggen dat mijn studio geen geld heeft gekost. In tegendeel, Het kost alsnog kluiten met geld om een degelijke voice-overstudio te bouwen. Veel mensen denken dat de microfoon het duurst is van allemaal, want dat is immers het instrument waarmee je je voice-overs opneemt, maar de kosten van alle software en plug-ins domineren de prijs van mijn microfoon met gemak.

Voor de software betaal je allerlei licenties die je jaarlijks moet verlengen. Gelukkig hoef je voor sommige plug-ins geen abonnementskosten te betalen en tik je het gehele bedrag in één keer af.

Opdrachten binnenkrijgen kost geld en vooral veel tijd en energie

Dit is het állerlastigste en meest arbeidsintensieve gedeelte van het werk van een voice-over of stemacteur. Een werkdag begint niet van: oh, kijk, tien opdrachten in mijn mailbox. Laat ik maar lekker snel beginnen, dan ben ik om vijf uur klaar. Nee, zo werkt het niet. Dit is alsof je verwacht dat je automatisch elke dag rijen van mensen voor je stoffenwinkel hebt staan.

Om opdrachten binnen te krijgen moet je hard werken en vrije avondjes gaan inleveren. Zeg maar dag tegen ’s avonds de stad in gaan, ontspanning en alcohol. Ik werk zes dagen per week om mijzelf uit te laten blinken tussen ál die concurrentie. Stemmenwereld begint druk te worden en je redt het simpelweg niet zonder een goede website, veel promotie, advertenties en een verdieping in marketing.

Gelukkig kan ik mijn hoofd momenteel prima boven water houden. Ik heb geen baan naast mijn werk als voice-over en stemacteur. Maar het is ook geen vetpot. De ene maand moet je het doen met duizend euro en de andere maand verdien je weer drieduizend euro.

En het vervelendste van alles is: je hebt geen zekerheid. Je hebt geen baas die een hand boven je hoofd houdt. En weet je wat het grappige is? Er zijn niet of nauwelijks vaste banen voor voice-overs, dus het komt echt op jezelf aan.

Onzekere toekomst

TTS, oftewel, text-to-speech. Binnen de voice-overgemeenschap is dit een wat beruchte techniek die zekerheid voor de toekomst wegneemt. Een concullega hoorde ik het ‘een aanfluiting voor vak’ noemen, en daar ben ik het volledig mee eens. Je voert wat tekst in, drukt op play en de computer leest op wat je hebt geschreven. 

Op zich is dit geen nieuwe techniek, maar het feit dat er dezer tijden AI (artificial intelligence) bij betrokken wordt, maakt het hightech. Dankzij AI is TTS qua intonatie en emotie een stuk nauwkeuriger en realistischer geworden. Lyrebird voor de Engelse taal is hier een voorbeeld van. Je hoort praktisch geen verschil of tussen mens en computer. Waarom maakt TTS de toekomst onzeker voor voice-overs en stemacteurs? Vul zelf maar in.

Afdingende opdrachtgevers

Potentiële opdrachtgevers vragen mij weleens: waarom vraag je zoveel geld voor zo’n klein beetje tekst? Kan het niet wat minder? Wij zijn ten slotte een goed doel! Kan het ook gratis? Low-budget opdrachten horen erbij, maar er is een reden dat we een bepaalde prijs vragen. Die prijs dekt de hoge kosten voor het bouwen van een studio, alle licenties, website, zakelijke telefoonrekeningen en die vele onbetaalde uren aan werk en het opdoen van nieuwe kennis. Die investeringen zijn de reden dat ik in hoge kwaliteit kan leveren. En daar betaal je voor. Maar grote bedrijven die afdingen? Dat is vervelend en zeker een nadeel.

Dit zijn mijn redenen om geen voice-over of stemacteur te worden. Het is een onzeker vak dat veel uitdagingen kent. Maar daar doe ik het ook voor. Ik vind het heerlijk om lange dagen te maken, want ik haal er ook weer energie uit. En het inspreken zelf? Dat is het leukste wat er is!

hoe voice over worden
Deel dit artikel